www.wijnuitkroatie.nl

  • 100% proefgarantie
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Levering binnen 24 - 48 uur
  • |
  • |
  • Registreren

Druivenrassen witte wijnen

Druivenrassen voor witte wijnen die op deze site worden aangeboden.Furmint (Pošip, Šipon)

De witte Furmint druif is vooral beroemd vanwege de Hongaarse Tokaji wijnen. Pošip is echter ook een inheemse druif in de Dalmatische provincies van Kroatië en vooral op het eiland Korčula. Vanwege het succes ter plaatse is de export beperkt. Šipon (uitspreken Chipon) is ook een zeer oud druivenras uit Podravje in Slovenië. De naam “Šipon“ zou ontstaan zijn tijdens de Franse overheersing toen de officieren uit het het leger van Napoleon de wijn enthousiast onthaalde met “C’est ci bon”. De druivenstok heeft een hoog rendement met grote druiventrossen. De druiven barsten gemakkelijk en zijn erg vatbaar voor schimmels. Furmint is ook vorstgevoelig.

Kenmerken: Lichtgele tot geelgroene witte wijn met aroma’s van citrus en bloemen met minerale
accenten. In goede jaren zijn de wijnen sappig zuur. In slechte jaren is de wijn enkel prikkelend zuur.
Gebruik: Kroatië (Pošip, Moslavac of Poscip), Slovenië (Šipon), Oostenrijk (Mosler), Hongarije
(Furmint).

Malvasia (Malvazija)
Een witte druif uit Griekenland die daar aromatische wijnen voortbrengt maar ook in Spanje (Valencia, Zamora en de Canarische eilanden) voor wijnen zorgt met een individueel karakter.
Kenmerken: Goudgele, aromatische en uitgebalanceerde wijnen.
Gebruik: Kroatië en Slovenië.

Sauvignon Blanc (Muskatni Silvanec)
Deze bekende druif uit de Loire is via Duitsland en Oostenrijk in Slovenië terechtgekomen waar hij in alle wijnregio’s populair is als droge wijn en/of vendanges tardives.

Kenmerken: Groengeel tot strogeelgeel. Harmonieuze wijnen met uitgebalanceerde, sappige zuren (zelfs in slechte jaren) en uitgesproken aroma’s van salie, hooi (vooral in Primorje) en vlierbloemen (vooral in Podravje).
De verschillen in aroma’s zouden niet alleen aan de bodem kunnen te wijten zijn, maar ook aan kleine verschillen in de druivenstokken.

Gebruik: Frankrijk, Oostenrijk (Muskat Sylvaner), Slovenië (Muskatni Silvanec)

Welschriesling (Graševina, Laški Rizling, Riesling Italien)
Welschriesling is volgens sommigen afkomstig uit Noord-Italië. Volgens anderen is Mont Fruška Gora in Vojvodina (Servië) er het vaderland. Welschriesling is helemaal geen familie van Riesling maar heeft hem door goedkope bulkwijnen uit ex-Joegoslavië in sommige landen wel een slechte naam bezorgd. Bij hoge rendement geeft deze druif vooral een "terraswijntje". Kwaliteit kan alleen gegarandeerd worden mits de ranken streng gesnoeid worden.

Kenmerken: Lichtgeel. Lichte aroma’s van vooral hazelnoten naast appel, citrus en voorjaarsbloemen. Rond met aangename sappige zuren. Van droog, over mousserend tot Trockenbeerenauslese.

Gebruik: Komt voor in Servië (Riesling Italien), Kroatië (Graševina), Slovenië (Laški Rizling, Oostenrijk en Italië (Riesling Italico).


Keurmerken

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Socialmedia

© Copyright 2024 www.wijnuitkroatie.nl - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »