Er zitten geen producten in uw winkelwagen. Misschien is het artikel dat u had gekozen uitverkocht.
Wijnregio - Slavonië
Wijnregio - Slavonija
Slavonië is de grootste producerende wijn subregio van Kroatië. De wijnbouw vindt plaats op de heuvels van Dakovo, Slavonski Brod, Nova Gradiška Požega-Pleternica, Kutjevo, Daruvar, Pakrac, Feričanci, Orahovica-Slatina en Virovitica.
De altijd zonnige zuidwest hellingen van de lage bergketen van Dilj, Požeška gora, Krndija, Papuk en Psunj zijn ideaal voor de wijnbouw. Slavonië heeft een landklimaat maar met een speciale eigenschap: het is meestal warmer in de herfst dan in de lente. Voor de kwaliteit van de druiven is dit aspect van groot belang zodat de druiven ongestoord kunnen rijpen en de concentratie van smaken en suikers in de druiven van zeer hoge kwaliteit wordt.
De belangrijkste variëteit in dit deelgebied is Graševina (Welsch Riesling).
De Wijnbouw in Slavonië werd waarschijnlijk aangelegd door de Romeinen maar het leek erop dat de wijnbouw ook weer verdween tijdens het verval van het Romeinse Rijk. Andere aanwijzingen van het ontstaan en de productie van de wijnbouw in deze regio dateren uit de 13e eeuw. In deze eeuw maar ook in de rest van de Middeleeuwen, waren het met name de kloosters die de landbouw en wijnproductie in dit deel van Kroatië bevorderden.
Een van de belangrijkste mijlpalen in de moderne wijn geschiedenis is de phylloxera crisis. Deze crisis werd veroorzaakt door Phylloxera (oftewel de druifluis), een klein insect dat zowat elke wijnstok in Europa heeft vernietigd. Ook voor Slavonië was deze luis een grote tegenslag want vele oude inheemse rassen werden vernietigd. Maar de wijnbouw in Slavonië herstelde zich en kreeg een heel ander gezicht. Vanaf het midden van de twintigste eeuw vonden de Franse druivenrassen hun weg naar de Slavische wijngaarden zoals de Chardonnay, Pinot Blanc en Pinot Gris en genoten grote populariteit. Maar ook rode rassen zoals de Merlot, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon kwamen naar dit deel van Kroatië.
Naast droge wijnen, vooral witte wijnen, produceert Slavonië ook heerlijke zoete wijnen.