Er zitten geen producten in uw winkelwagen. Misschien is het artikel dat u had gekozen uitverkocht.
Biologische wijnen met karakter
Wijn van de lokale wijnboer, die leeft. Die heeft een ziel.
De meeste wijndrinkers denken dat wijn, ondanks gebruik van chemische en oenologische hulpmiddelen een heel natuurlijk product is. Helaas… wijndrinkers zijn gedurende lange tijd zand in de ogen gestrooid. De wijnen die in de supermarkt of bij de plaatselijke slijter liggen zijn vaak afkomstig van de grotere wijnproducenten. En deze maken industriële wijn. Nu kan industriële wijn best lekker zijn, maar industriële wijn is dood. Doodgeanalyseerd in het laboratorium, dood door de vele malen filteren , dood gesulfiteerd voor de houdbaarheid. Dood door kostenreductie en efficiencydruk.
Steeds meer Nederlanders kiezen daarom voor biologische wijn want wijn van de lokale wijnboer, die leeft. Die heeft een ziel. En iets wat leeft kan veranderen of iets wat leeft kan een goede of een slechte dag hebben. Lokale wijn vraagt uiteraard om een zorgvuldige behandeling en moet dus ook voorzichtig vervoerd worden en ook bij de juiste omstandigheden bewaard worden en gedronken worden.
De vraag naar zo natuurlijk mogelijk gemaakte wijn stijgt dan ook snel. Biologische wijn is niet alleen schoner en duurzamer dan 'gewone wijn'. Biologische wijn heeft vaker ook een hoge kwaliteit en betere smaak. Kroatische wijnboeren zijn trots op hun wijn waardoor ze met bijzonder veel passie en toewijding unieke wijnen van ongekende kwaliteit produceren. De biologische wijnmaker moet allerlei slimme trucks toepassen om zijn druiven te beschermen, de druivenstokken gezond te houden en gifstoffen te vermijden. Gezond eten, stoppen met roken en goed letten op je lichaam. Deze denkwijze passen de wijnboeren ook toe op de wijnen. Vaak wordt de mest ook nog eens gefermenteerd en bewerkt om zodoende het maximale uit de druiven te halen. Zo groeien de wortels vaak dieper in de grond om daar voldoende voedingsstoffen te vinden. Dat is ook bevordelijk voor de smaak van de wijn. De druiven voor de biologische wijn worden vrijwel altijd met de hand geplukt. De best gerijpte druiven worden geselecteerd. Daar kan een druivenplukmachine niet tegenop.
Biologisch ambachtelijk werkende Kroatische boeren streven meestal een zo natuurlijk mogelijke manier van werken na, waarbij de terroir herkenbaar moet blijven en het smaaktype complexer en dorstlessend is.
In biologische wijn zit vaak minder of zelfs geen sulfiet. Sulfiet wordt toegevoegd om oxidatie te voorkomen, als antiseptisch middel om bacteriën te doden, om ongewenste gistcellen te doden, om het helder maken van de most te bespoedigen en om kleurstoffen uit de schil op te lossen. Te veel sulfiet geeft een onaangename smaak aan de wijn.
Geslaagde biologische wijnen bevatten dus zeer weing of geen sulfiet en zijn dus die niet aangetast zijn door oxidatie of micro-organismen, smaken zuiver en schoon. Je verliest misschien wat aroma in de geur, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door een betere fruitexpressie in de schone en zuivere smaak. Deze voorzichtige conclusie durven wij met onze ervaring te trekken. Misschien dat niet alleen de geringe afwezigheid van sulfiet tot deze smaaksensatie lijdt, maar ook het feit dat je alleen van kerngezonde druiven wijnen met niet of nauwelijks aanwezig sulfiet kunt maken. Natuurlijk gemaakte wijnen smaken anders. Het minimaliseren van oenologische hulpmiddelen maakt de smaak natuurlijker. Er is ook aangetoond dat het microbiologisch leven de mineraliteit in een wijn versterkt. De invloed van biodiversiteit in bredere zin is nog door niemand onderzocht. Maar dat je omgevingsgeuren in een wijn kunt herkennen zal niemand ontkennen. Onze eigen ervaring is dat je in biologische wijnen vaak geuren van bloemen kunt herkennen.
- Weergave
-
Toon
-
Sorteren op