www.wijnuitkroatie.nl

  • 100% proefgarantie
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Levering binnen 24 - 48 uur
  • |
  • |
  • Registreren

Wijnregio - Istrië i Hrvatsko Primorje

Wijnregio - Istrië 

In het noordoosten van Kroatië, ligt het schiereiland Istrië, dat zich uitstrekt van de Golf van Triëste en de Baai van Kvarner. Het grootste deel van het schiereiland behoort tot Kroatië, en een klein gedeelte strekt zich uit in Slovenië en Italië. De productie van wijn in Istrië vindt op vele plaatsen plaats, en het is dan ook een van de belangrijkste wijn producerende regio's in Kroatië.

Het schiereiland Istrië is bij vele mensen vooral bekend als een prachtige vakantiebestemming. Istrië is dan ook terecht uitgeroepen tot vakantiegebied 2014 - 2015. Istrië is tevens het startpunt om alvast van Kroatië te kunnen  proeven om dan later verder te reizen naar het warme zuiden of het prachtige binnenland. Wie Istrië zegt denkt meteen ook aan haar wijnroutes met o.a. Buzet, Umag en Pazin, de overheerlijke Malvazija en Teran wijnen en natuurlijk aan de truffels die uit deze streek niet weg te denken zijn. Topwijnen uit Istrië hebben de smaak vooral te danken aan de ijzerhoudende grondsoort vermengd met kalksteen wat een herkenbare smaak en aroma geeft. Het waren de Griekse scheeplieden die de wijnstok hier aan wal brachten, vandaar de baai met de naam “Kalavojna” wat in het Grieks “goede wijn“ betekend.

Oude Romeinse schrijvers loofden de wijn en olijfolie uit Istrië als de beste van het Romeinse Rijk, zeker de Vinum Pucinum, opgedragen aan Julia, de vrouw van Keizer Augustus, die een lang leven zou waarborgen. Waarschijnlijk was deze wijn de huidige Teran. Ook de grote Italiaanse loverboy Giacomo Casanova schreef in zijn memoires vol lof over de Refošk wijnen die hij mocht drinken tijdens zijn bezoek aan Istrië. De Hamburgse-Hongaarse dynastie heeft in 1902 zelfs een kleine spoorlijn aangelegd tussen Triest en Poreč met als doel wijnen te vervoeren. 

Istrië wordt beïnvloed door het mediterrane klimaat van de kust van Kroatië en was lange tijd in wijnland alleen al bekend vanwege sterke en uitstekende rode wijnen, voornamelijk van inheemse druiven variëteiten. Plavac Plavina, Refosco, Peljesac, Dingac en anderen hebben een uitstekende internationale reputatie en gaan samen met de geïmporteerde rassen zoals de Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir. Witte wijnen uit Maris Tina, Posip, Pinot Gris, Riesling, etc. vullen het assortiment van wijnen aan. De internationale variëteiten hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan een sterk veranderde wijnbouw in dit deel van Kroatië. De wijnmakers hebben ontdekt dat de druivenrassen veel meer mogelijkheden bieden om vervolgens aan de vraag van moderne, frisse wijnen te kunnen voldoen.

Belangrijk voor de lokale wijnbouw is ook het soort Malmsey (Malvasia), die hier met groot succes wordt geteeld. De nieuwe, moderne stijl van de wijnproductie van dit ras is niet langer verwerkt voor een eenvoudige tafelwijn, maar wordt gebruikt om lichtere, meer complexe witte wijnen met een zeer verfrissend karakter te produceren. Deze factoren veroorzaken in Istrië een sterke economische groei, en kan voor andere opkomende wijnregio's van Kroatië dienen als voorbeeld.


Keurmerken

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Socialmedia

© Copyright 2024 www.wijnuitkroatie.nl - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »