www.wijnuitkroatie.nl

  • 100% proefgarantie
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Levering binnen 24 - 48 uur
  • |
  • |
  • Registreren

Wijnregio - Midden en Zuid Dalmatië

Wijnregio - Midden en Zuid Dalmatië

Het zuidelijkste wijngebied van Kroatië wordt ook wel Centraal-en Zuid-Dalmatië genoemd.

Het klimaat in dit deel van Kroatië is vergelijkbaar met die van de Middellandse Zee en in het zuiden is het merkbaar vochtiger dan Midden-Dalmatië. Er zijn, afhankelijk van de locatie, microklimaat invloeden die de smaak van de wijn behoorlijk beïnvloeden. Een bijzondere feature zijn de hogere gelegen wijngaarden, die niet direct grenzen aan de kust, waar in de lente en de herfst meer een landklimaat heerst. De allerbeste kwaliteit van de wijnranken uit Midden-en Zuid-Dalmatië wordt gehaald uit de ranken die gelegen zijn op steile hellingen in de buurt van de zee. Hier schijnt de zon uitbundig en een frisse wind van zee bieden de druiven continu verkoeling. In het algemeen heeft de Middellandse Zee een stabiliserend effect op de temperatuur, zodat er bijna geen grote schommelingen in het weer voorkomen.

De ondergrond van deze regio bestaat uit kalksteen met een min of meer een dikke laag rode aarde. Hierop ontstaan de beste wijnen omdat de druiven hier net als vroeger veel voedingsstoffen krijgen die nodig zijn om te overleven i.v.m. een natuurlijke dunner wordende schil. Vaak worden de trossen druiven dan ook met de hand geplukt om beschadigingen te voorkomen.

Belangrijke druivensoorten voor de wijnbouw in Midden-en Zuid Dalmatië zijn de Plavac Mali, Marastina, die ook bekend staat als Rukatac en Vugava.

Van de Plavac druif worden zeer verschillende rode wijnen gemaakt,  sterke, soepele wijnen maar ook licht en fris met noten van fruit.

De Marastina wijn is aangenaam om te drinken want witte wijnen worden meestal geperst met een levendige zuurgraad. Waarvan de Vugava (witte wijn) wordt gemaakt, was vroeger een grote vraag, was het alleen al vanwege de hoge suiker en alcoholgehalte. Vandaag de dag is deze witte wijn gemoderniseerd naar een frisse wijn met verfijnde en intense smaken.

Internationale wijnstokken zijn inderdaad terug te vinden in dit deel van Kroatië en bieden deels opmerkelijke resultaten, maar tot nu toe hebben zij geen beslissende invloed kunnen uitoefenen op de wijnbouw in Centraal-en Zuid-Dalmatië.

Keurmerken

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Socialmedia

© Copyright 2024 www.wijnuitkroatie.nl - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »