Er zitten geen producten in uw winkelwagen. Misschien is het artikel dat u had gekozen uitverkocht.
Druivenrassen rode wijnen
Druivenrassen rode wijnen die op deze site worden aangeboden
Deze bekende druif uit de Bourgogne en wereldburger, werd met goed resultaat en met het oog op hogere marktprijzen in alle regio’s van Slovenië, aangeplant. De druiven rijpen vrij laat en het rendement is eerder zwak.
Kenmerken: Een uitgesproken robijnachtige kleur met herkenbare aroma’s van kers en framboos en een harmonische afdronk van fijne kruiden. Bij rijping op eik krijgt de wijn discrete toetsen van amandel, hazelnoot en okker(wal)noot.
Gebruik: Kroatië (Pinot Crni), Slovenië (Modri Pinot - Modri Burgundec).
Plavac mali
De Plavac Mali zou door de oude Romeinen 400 jaar BC in Kroatië aan land gebracht zijn en is één van de weinige soorten in de wereld die bestand zijn tegen de Phylloxera (druifluis). Andere bronnen verwijzen naar de Grieken die deze druif zouden aangeplant hebben op het schiereiland Pelješac in het zuiden van Kroatië. De druivenstok is erg klein, zo ook de druiven, vandaar zijn naam "kleine blauwe". De plavac Mali is verwant aan de Zinfandel, de Californië topdruif. Het verhaal gaat dat hij lang geleden uit Europa is meegenomen door een Hongaarse edelman genaamd Agostan Harasly.
Kenmerken: Van Plavac Mali wordt een zware wijn gemaakt met als bekendste soort de Dingač op het schiereiland Pelješac. Pelješac, met zijn lieflijke dorpjes verscholen tussen woeste met struikgewas begroeide heuvels. De druiven groeien er op terrasvormige wijngaarden langs de zuidkant tegen de steile hellingen waar zij worden beschut voor de bura(wind), mistral en andere winden die het gebied teisteren. De druiven worden handmatig geplukt en met ezeltjes naar beneden gebracht. De ijzerhoudende grondsoort en het microklimaat dat er heerst is ideaal voor de druiven en geeft de wijn zijn specifieke smaak en aroma.
De meeste druiven worden verwerkt door de coöperatie van Dingač die ongeveer 300 gezinnen werk geeft. Er zijn vier kwaliteitsniveaus met in stijgende volgorde: Pelješac, Plavac, Postup en Dingač.
Dingač is de bekendste en misschien ook wel de beste wijn van Kroatië. De druiven voor deze kwaliteit groeien op de hoogste en moeilijkst te bereiken plaatsen. De wijngaarden mogen niet machinaal bewerkt worden, wat door de steile hellingen trouwens onmogelijk is, en chemicaliën zijn ten strengste verboden. Het is een dieprode wijn, met dikke tranen, die altijd een lagering op eiken vat heeft ondergaan. In het boeket komen vooral aroma’s van overrijpe zuiderse vruchten tot uiting. Door zijn robuuste karakter moet deze wijn minstens 5 jaar oud zijn, en beter nog ouder.
Alcoholgehalte: 13,5- 14,5%. De houdbaarheid bedraagt 15 tot 20 jaar. Deze wijn zit in de wijnkelder van wijnfanaten als zijnde een goede investering. Omdat het een zware wijn is komt hij het best tot zijn recht met de Paškisir (schapenkaas) en Dalmatische prsut.
Alcoholgehalte: 13,0-13,5%. De houdbaarheid bedraagt ca. 15 jaar. Een uitstekende begeleider van vleesgerechten of een solo, in de avonduren te drinken met een stukje kaas en prsut.
Plavac is eveneens mooi donker van kleur, een beetje kruidig in het bouquet en met een forse afdronk. De druiven voor Plavac staan opnieuw iets lager dan voor Postup.
De houdbaarheid bedraagt 5 tot 10 jaar.
Pelješac is kwalitatief de minste, maar dit wil nog niet zeggen dat het een slechte wijn is. De druiven, het blijft Plavac Mali, groeien helemaal beneden en zijn dus gemakkelijk te oogsten. Maar dit betekend ook dat de invloed van de zon en de vochtigheid hier meespelen. Het is een fruitige wijn die men best na 2 tot 5 jaar drinkt en die uitstekend bij de Kroatische keuken past.
Gebruik: Kroatië (Plavac Mali), Montenegro en Macedonië.
Vranac (Vranec) is een oud druivenras en inheems in Servië, Macedonië (21% van alle wijnen en 50% van alle rode wijnen) en Montenegro (belangrijkste druivenras). Het is een productief ras met ellipsvormige, diepgekleurde druiven. Afhankelijk van de regio worden de druiven geoogst met de hand tussen eind september (Montenegro) en begin oktober. Vranac betekent: krachtige, zwarte hengst. Daarom wordt de wijn van deze druif geassocieerd met kracht, potentie en succes. Vran betekent eveneens ravenkleur of zwart; rode wijn wordt in zuidslavische talen ook meestal vertaald als zwarte wijn. Vitach or Vitač is de naam van Vranac wijnen uit de Tikveš regio in Macedonië.
Vranac heeft van nature een hoog gehalte aan protoanthocyanidol. Door haar kracht om vrije radicalen te binden zou dit mits matig dagelijks gebruik goed zijn voor het hart. Vranac geeft ook mooie uitgebalanceerde wijnen in combinatie met Cabernet Sauvignon en Merlot.
Kenmerken: Jonge Vranac wijnen hebben een stralend purperen kleur en aroma’s van rode vruchten en aardbeienjams. De stevige tannines geven kracht en complexiteit aan de volle, pittige en gestructureerde wijnen. Na ±2 jaar rijpen verandert de kleur van purper naar donker robijnrood en de neus wordt meer complex met aroma’s van kaneel, chocolade, zoethout, zwart fruit en kruiden. De smaak wordt geraffineerd, rond en vol. De afdronk wordt langer en de initieel hardheid wordt zachter. Vranac rijpt prima op eik en fles; dit is trouwens ook vaak nodig om de stevige tannines en zuren te temmen.
Gebruik: Servië (Vranac), Montenegro (Vranac, Crmnicka Loza en Crmnicki Vranac), Macedonië (Vranec.)