Er zitten geen producten in uw winkelwagen. Misschien is het artikel dat u had gekozen uitverkocht.
Witte wijnen uit Macedonië, betaalbaar en fantastisch!
Macedoniërs geloven dat bijzondere wijnen alleen kunnen worden gemaakt met bijzondere druiven. Macedonië produceert alle soorten wijn; droge en zoete, mousserende, rode, witte en rosé.
Macedonische wijnen zijn fruitig, aromatisch en hebben een unieke en herkenbare smaak en complexiteit. Een van de bekenste internationale druivensoorten is Chardonnay. Het koele microklimaat beschermt de versheid en de harmonie van de witte wijn variëteiten, geteeld op lichte gronden en op grote hoogtes.
De huidige druivensoorten in Macedonië werden in de 19e eeuw sterk beïnvloed door de verschijning van de phylloxera, de druifluis die bijna alle wijngaarden van Europa verwoestte. Een ramp was het. Geen wijnstok bleef onberoerd. Wijnboeren en wijnhuizen gingen massaal failliet, hun klanten dorstig achterlatend. Wanhopig werd gezocht naar een manier om dit monster te temmen. Het duurde meer dan twintig jaar totdat een oplossing werd gevonden. Veel wijnstokken werden destijds in Macedonië omgehakt en de wijngaarden werden definitief uit productie genomen. Enkele werden later met lokale druivensoorten herplant, maar de meeste met Franse, Duitse en Oostenrijkse variëteiten.
De nu sterk vertegenwoordigde witte druiven uit Macedonië zijn; Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling Rheine, Semillon, Rkaciteli, Muscat en Grenache Blanc Ottonel ' Belan van de internationale variëteiten. Smederevka, Zilavka, Zupjanka, Traminec en Temjanika van de inheemse soorten. De lokale druivensoorten vertegenwoordigen meer dan 80% van de totale druiven productie in Macedonië.
De Traminec bijvoorbeeld is een unieke inheemse druif waarvan een heerlijke witte wijn gemaakt kan worden die o.a. perfect past bij desserts. De wijn heeft een typische goudgele kleur, soms met een lichtpaarse tint, en wordt gekenmerkt door een bloemig, kruidig en fruitig aroma. Wanneer de wijn op haar best is heeft deze een complexe aroma die de geur van lavendel suggereert. Door zijn intense aroma's wordt Traminec soms gemengd met Temjanika en Muscat Ottonel voor het maken van zoete en aromatische witte wijnen. Traminec druiven hebben een hoog suikergehalte. De nasmaak is altijd zoet en langdurig.
Macedonische wijnboeren combineren de natuurlijke voordelen van de regio met het beste van de moderne wijnbouw technologie om lokale en internationale variëteiten te produceren. De smaak en complexiteit van de wijn is uniek en herkenbaar Macedonisch. De intense aroma's zijn het resultaat van gecombineerde invloed van de Middellandse Zee en een continentaal klimaat, met warme zomerse dagen en koele nachten. Het langdurige rijpingsproces concentreert de suiker en zuren in de druiven, waardoor rijke kleuren en complexe aroma's ontstaan.
Als deskundigen gevraagd worden om de wijn stijl uit de Macedonische specifieke 'terroir' te beschrijven dan wordt deze meestal gekarakteriseerd als 'fruit' forward stijl'. Macedonische wijnen zijn uitnodigend, prettig en delicaat, met een smaak die blijft hangen in de mond. Ze zijn het levende bewijs van de snelle smaaktechnische en kwalitatieve omschakeling die dit exportgerichte wijnland heeft doorgemaakt. In de Macedonische wijnen zijn de smaak van geconcentreerd vruchtensap en aroma's overvloedig aanwezig. Het fantastische warme klimaat, overvloed van warm zonlicht en de uitstekende oogst condities, stellen de Macedonische wijnmakers in staat om iedere jaar weer rijpe en gezonde druiven te oogsten om uitstekende Macedonische wijnen te maken.
- Weergave
-
Toon
-
Sorteren op