www.wijnuitkroatie.nl

  • 100% proefgarantie
  • Gratis verzending vanaf € 75,-
  • Levering binnen 24 - 48 uur
  • |
  • |
  • Registreren

Wijnregio - Prigorje – Bilogora

Wijnregio Prigorje – Bilogora

Rond de hoofdstad Zagreb bevindt zich het gebied Prigorje, dat behoort tot Centraal Kroatië. Samen met het gebied Bilogora, gelegen tussen de rivieren de Drava en Sava, vormt Prigorje het centrum van de Kroatische wijnregio Prigorje-Bilogora. Voortreffelijke wijnen worden hier geproduceerd.

De wijnbouw in Prigorje-Bilogora kijkt terug op een lange en gevarieerde geschiedenis, en is van groot economisch belang voor deze regio. Vandaag de dag zijn de wijngaarden voornamelijk gekweekt als een nevenactiviteit.

De oppervlakte van Prigorje-Bilogora is verdeeld in zeer veel kleine percelen en in al deze wijngaarden naast elkaar worden weer  veel verschillende druiven-soorten geteeld. Het vasthouden aan  deze oude tradities lijkt misschien op het eerste gezicht wat vreemd omdat vele andere wijn producerende landen in West-Europa en in rest van de wereld andere maatstaven hanteren. Een wijngaard met één variëteit. Maar bij nader inzien, heeft deze aanpak ook iets goeds, omdat veel inheemse variëteiten van Kroatië, zoals Belina, Kraljevina, Moslavac, Plavec, Sipelji en Zelenáč, slechts de meest bekende varianten zijn. Maar er zijn echter meer en meer wijnmakers die de neiging hebben om de samengestelde rassen te vervangen door nieuwe aanplant met slechts een variëteit. Hiervoor gebruiken ze vaak internationaal bekende variëteiten zoals Chardonnay, Sylvaner, Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Pinot Blanc. Bij de selectie van de druivenrassen is het duidelijk dat Prigorje-Bilogora in de eerste plaats een witte wijnregio is. Maar het gebied is ook vooral bekend om zijn zoete dessertwijnen: ijswijn, late oogst en zoete wijn specialiteiten uit zoete druiven zijn de kenmerken van deze regio. Deze varianten slagen hier fantastisch vanwege het gebied want Prigorje-Bilogora zijn de koudste wijnbouwgebieden van Kroatië en vaak is er al vorst in de herfst.

Ook de besmetting van de druiven met botrytis is niet ongewoon en vormt een goede basis voor de productie van edele zoete wijnen. Een interessante wijze om  zoete wijn te maken is door de methode van Botrytis “edelrot;” Echte fijnproevers merken trouwens een duidelijk verschil tussen wijn van druiven die door edelrot zoeter geworden zijn en wijn van bv. gedroogde of bevroren druiven. Bij gedroogde of bevroren druiven veranderen zuren en suikers in dezelfde mate, terwijl bij edelrot er een selectieve wijziging is van beiden.

Keurmerken

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Socialmedia

© Copyright 2024 www.wijnuitkroatie.nl - Powered by Lightspeed - Theme by totalli t|m e-commerce
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »